Dave onthou kinderdae, die ritueel van blomme pluk en sy geliefde Ouma
9
Sep 2021

Lees meer in

Ou, bekende reuke neem Dave terug na sy kinderdae en sy geliefde Ouma Lily.

Toe ek ‘n kind was op Robertson, het Ouma Lilly, net eenmaal die jaar, Oupa Boy aangesê om veldtoe te gaan met ’n emalje-emmertjie, ’n lagie water oor die bodem. Die Opdrag? “Gaan pluk naeltjies vir die voorhuis”

Toe ek groot genoeg was om saam te stap, het Oupa my meegeneem; ’n lemoen vir padkos, en koue, soet melkkoffie in ’n wynbottel, toegedraai in bruinpapier. Ons het gestap van die huis, want Oupa het nie ’n motor gehad nie. Oor die Willemnelsrivier, verby die kerkhof, oor die dorpsmeent, na die voetheuwels van Wolfkloof.

 

 

Daar, tussen num-num en melkbos, het die naeltjies knap teen die grond gegroei – baftablou, en fyn. Laperousia piramidalis is een van die wonderwerke uit die reukruim van blomplante. Die naaste wat ek kan kom aan enige olfaktoriese tipering, is die reuk van daardie vergete meesterstuk van Coty, Masumi*. Met ons emmetjies vol blommetjies het ons teruggestap na Ouma se donker huis.

Versigtig het sy die blommetjies styf gepak in ’n portrooi Murano-glasbak, dit op ’n tafeltjie voor die venster neergesit, en die gordyne effe oopgetrek. Die gesamentlike effek van skuinslig, kleur en die soet riggel van die naeltjies is vasgelê in my gedagtes. Vir dae aaneen is die huis deurdrenk met ’n onsigbare, soet miasma.

Alte goed onthou ek ’n tikster, uit die vroeë sewentigs wat somtyds Masumi aangespuit het. Nét daar, in die gang, is ek weggeruk na die veld van Robertson.

 

 

Elke jaar, die tweede week in September, ry ek spesiaal na Robertson, nét om naeltjies te gaan pluk vir my voorkamer. Tuis, steek ek die naeltjies in, ek nes Ouma, maar helaas vertoon hulle nie in ‘n Murano-glasbak nie. Hierdie stil rituele is belangrik want dit bevestig soveel dinge: my tuisdorp, my kindwees en my drome.

Ek doen dit omdat ek onthou.

Tegniese nota: Die enigste manier om uit te vind watter komponente hierdie hemelse reuk bevat, sal met behulp van gaschromatografiese analise. Ek kry geen ontleding in die literatuur nie, maar as ek moet raai, sal dit so-iets wees: alpha pinene, myrcene, octanal, linalool en (E)-nerolidol bevat. Een ding is seker; ek dink dis bykans onmoontlik om dit akkuraat te herskep. Ookmaar goed só, want ek wil volgende jaar weer ry.

 

My pa, Ouma Lilly, Oupa Boy, en ek

Sondagtafel: Vroeë paasfees

Sondagtafel: Vroeë paasfees

Dave kook ter herinnering aan sy ma met eenvoud as sy riglyn. ‘n Vroeë paasfeestafel is gedek in die tuin.

Dave se Sondagtafel

Dave se Sondagtafel

Vandag kook ek met aspersies in pruscuitto, wortels en aartappels by persie-boud, en vir nagereg klassieke Engelse fool.

VRA VIR DAVE

Die dag as ‘n Springbok jou tuin invaar…

As jy nou wel Springbokke in jou agterplaas aanhou, dan is hier raad. Lees hier…

How to get rid of cockroaches in an ecologically friendly way

Follow this advice if you want to get rid of cockroaches without any unnatural poisons.

Reader asks: Can you identify this awfully ugly bug?

This little bugger is not what it seems to be.

HERINNERINGE

Vergete resepte – nes jou ouma dit sou maak!

Almal het ‘n ouma of ma wat ‘n dis kon gaarmaak en optower – en wat ons nooit meer vandag maak nie – maar wat ons vir altyd sal onthou.

Dave onthou kinderdae, die ritueel van blomme pluk en sy geliefde Ouma

Ou, bekende reuke neem Dave terug na sy kinderdae en sy geliefde Ouma Lily.

Hoe ons aardsheid ons wyse bepaal

Ek het in trane uitgebars, want in my geil verbeelding het daar ’n dooie hondjie gelê in elke bos riete, biesies en ruigte…

VERKENNINGS

Die disrespek en boewery van ons begraafplase

Die skending van ons begraafplase is iets wat aandag moet kry.

Beleef die natuur en die reukruim met Dave

Dave reël gereeld uitstappies met groepe wat belangstel om hul eie wilde sampioene te versamel asook praatjies oor parfuum.

All the photos from the coldest night of the year

Judging by these photos, it was indeed a cold night.